Frågor jag fått per mail

Jag får många frågor av er läsare och det är ju väldigt kul! Vissa av er hör ju av er med kommentarer på artiklarna medan andra skriver mail. I det förstnämnda fallet kommer ju frågorna och svaren fler läsare tillgodo men när jag pratar med er via e-post blir det ju inte så och jag har därför skapat den här sidan. Allt för att dela med mig så mycket information om möjligt om Magiska Formeln!

Nedan kommer jag därför fylla på med vissa av de frågor, och tillhörande svar, jag fått av er via mail. Jag kommer självklart inte lämna ut någon personlig information om er som hört av er. Syftet är att göra vanliga frågor och svar tillgängliga för fler.

Frågorna nedan har inkommit “nedifrån och upp” (i vissa fall är det följdfrågor på tidigare frågor).

Frågor Februari 2016

Fråga från Christer, februari 2016
Jag har tidigare investerat i aktier, men kommer att lägga om mina investeringar efter den magiska formeln.
Ditt tillvägagångssätt är även identisk med hur jag har hittat mina aktier, så de känns som om vi gör samma resa, bara att du ligger ett par år före mig.
Jag undrar varför du har valt att ha med småbolagen i Sverige och Finland, då detta frångår den ursprungliga magiska formeln? Jag ser dock inget problem med detta, med tanke på hur småbolagen har gått den senaste tiden men är ändå nyfiken.

Svar:
Jag är snart uppe i 2 år och det är fortfarande väldigt motiverande vilket känns skitkul!

Jag har valt att öppna upp för småbolag (small cap) I SE och FI mest för att ge det hela en extra krydda men också för att utmana formeln lite. Jag kan inte se varför det inte skulle fungera på den listan heller men inser att man kanske också får vara beredda att hantera större svängningar och alltså får räkna med en längre period innan man sammanställer resultatet. Tiden får väl utvisa om det var rätt beslut.

Frågor från Daniel, februari 2016:
1. Greenblatt pratar om att aktierna rankas enligt två värden. Den aktien med bäst totalt värde rankas som nummer 1, näst bäst som nummer 2 etc. Vad jag inte förstår är hur man kan utläsa vilken ranking aktierna har som man får upp på magicformulainvesting.com. Den visa bara alfabetisk lista? Är det samma på borsdata.se (har inte reggat konto där ännu)?

2. Återinvesterar du all potentiell vinst eller bör man “plocka ut” lite ibland också? Efter års-cykeln då antar jag? Hur ser du på detta?

Svar:
1. Borsdata.se visar aktierna rangordnade. Vet inte varför inte magicforrmulainvesting gör det. Det är synd. Men jag väljer aktier från deras lista med en slumpformel i Excel.

2. Jag plockar ut potentiell vinst och täcker upp ev förluster med att skjuta in mer pengar.

Frågor från Daniel, februari 2016:
1a. Säljer man allt man har köpt efter 1 år oavsett om det har gått med vinst eller förslust? (Med undantaget som du nämner om det fall då aktien fortfarande finns med på listan då du fyller på)
1b. Fyller du på även om den har gått back?

2. Om man t.ex. har ett köptillfälle i månaden, kan/bör man köpa en aktie som man redan har köpt tidigare – fylla på så att säga?

3. Listorna du nämner – vad är det de visar för något egentligen? Är det bara bolag med ett visst värde som har ett lågt P/E-tal? Hur lågt isf? Eller har jag missförstått?

Svar:
1. Ja, man säljer efter 1 år oavsett vad. Så ja, man kan ju tänka att man istället “fyller på”. Men ponera att du köpt en aktie för 5000 kronor. Efter ett år är den värd 4000 kronor…då säljer du den och sedan köper du på dig den bästa aktien enligt magiska formeln och om det fortfarande råkar vara samma så köper du den igen då för 5000 kronor.

2. Nej, jag skulle inte köpa in mig på samma aktie. Det är i alla fall inte det jag gör i min nuvarande formel utan nu tar jag den bästa aktien enligt formeln och har jag den redan tar jag den näst bästa o.s.v. Eftersom jag köper 2 aktier varje månad så innebär det att jag i teorin skulle kunna få ta aktie nummer 24 enligt listan som sämst.

3. Listorna jag pratar om är listorna som tas fram enligt de magiska formeln. Jag räknar inte ut dem själv utan utgår från listor genererad av magicformulainvesting.com samt borsdata.se. Jag hoppas de räknar rätt :).

Frågor från Daniel, februari 2016:
1. Enligt formeln verkar det som att man ska behålla de aktier man köper i ett år innan man säljer – korrekt? Och isf följer du detta?

2. Spelar det någon roll hur mycket jag investerar? Kan jag börja smått med t.ex 10 000 sek?

3. Ska jag sprida ut investeringen (t.ex. 10 000 sek) så att jag köper lite varje månad eller lägga allt direkt i månad 1?

4. Om “ja” på fråga 3, blir det inte bara en omgång köp och sälj per år då? Antar att jag missuppfattat på något sätt här?

Svar:
1. Ja, jag följer 1års-regeln. Inte slaviskt på dagen men i princip så. Skälet till att det är 1 år i boken är väl främst skattemässigt och handlar man i en ISK så kvittar det ju men jag har ändå valt att följa det (i brist på bevis på att någon annan längd skulle vara bättre).

2. Du kan absolut börja smått. Enda problemet är ju att courtaget äter upp vinsterna men handlar du på Avanza är ju courtaget så lågt att det inte är ett problem.

3. Jag har valt att sprida ut det så att jag köper 2 aktier varje månad (well, nu blir det 6 aktier eftersom jag gör köp i både Sverige, USA och Finland). Vet inte vad som är bäst men mig passade det absolut bäst att köpa varje månad. Dels då jag gör det här för att “hålla mig borta” från att investera “på känsla” (vilket som sagt inte varit vidare lyckosamt) men dels också för att jag vill kunna följa upp lite mer regelbundet. Köper man endast en gg per år kan man ju ha oflyt med timingen flera år i rad och den risken minskar ju om man delar upp köpen över flera månader.

4. Jo, precis – skulle du ta alla pengar du tänkt lägga i magiska formeln och investerar dem vid ett tillfälle så händer ju inget mer förrän ett år senare.