Om bloggen

Det här är alltså min blogg om ett långvarigt försök att investera enligt den magiska formel som gjorts känd av Joel Greenblatt. Jag förklarar inte hans formel här utan det får ni Googla er till alternativt (vilket jag varmt rekommenderar) läsa i hans bok ‘The little book that beats the market”. Istället kommer jag mer fokusera på hur jag praktiskt går till väga i mina köp.

Första frågan som förtjänar ett svar är kanske varför jag gör det här. Egentligen finns det väl tre orsaker:

a) Jag har investerat hela mitt liv men resultatet har i längden nog inte gått min väg så att prova nya spår känns intressant.

b) Efter att ha läst Joels bok och div skrivbordsuträkningar av hans formel som alla visat att formeln fungerar ville jag utmana den med ett test i verkligheten.

c) Jag vill tjäna pengar på aktier och har blivit så pass övertygad om att den här formeln kan fungera (åtminstone bättre än att försöka välja bra aktier efter eget huvud) att jag vill ge den en chans.

Andra frågan blir sen kanske hur jag kommer gå tillväga. Ambitionen är förstås att hålla det hela så enkelt som möjligt (ligger lite i naturen av att investera efter en ‘formel’). Jag kommer därför ta hjälp av två olika sajter för att få fram vilka aktier jag ska investera i: www.magicformulainvesting.com samt www.borsdata.se. Den förstnämnda ger mig de relevanta aktierna på amerikanska marknaden (och är dessutom gratis). Den andra ger mig aktierna för Sverige och Finland (men kostar 600kr per år).

I praktiken går det till så att jag var månad går in på den Magicforrmulainvesting och listar de 30 bästa aktierna med minsta bolagsvärde på $190M. Finns aktierna jag haft i portföljen i ett år kvar på topp 30 fyller jag bara på innehavet i min portfölj men finns de inte kvar säljer jag dem och köper en ny, slumpmässigt vald aktie från listan. Processen är i princip likadan för Börsdata men där väljer jag bara akiter från Small/Mid/Large Cap samt med regeln att minst varannan måste vara Mid eller Large Cap.

Vill du veta mer om detaljerna så hör av dig!

P.s.

Sist men inte minst kanske du undrar varför jag bloggar? Svaret är ganska enkelt: för att hålla mig diciplinerad.