Nordea blir min nya aktiebank

OBS:
Sedan detta inlägg skrev har Nordea justerat sin prislista (skedde i början av 2021) och numer är deras courtage 0,09%. Deras minimiavgift är fortfarande samma för svenska aktier men för utländska aktier har de höjt den från €1/$1/£1 till SEK29. Nordea är dock fortfarande billigare än Avanza och Nordnet och mig veterligen är det bara Nordea och Pareto (som jag fick upp ögonen för tack vare deras reklam i börspodden) som har handel i olika valutor i en ISK. Och även om Pareto är billigare än Nordea på vissa produkter har de mycket högre minimiavgift. Därför har jag valt att fortsatt använda Nordea.

Den här artikeln handlar om att jag numer handlar hos Nordea istället för Avanza. Den blev längre än vad jag först tänkt så en kort summering är kanske på sin plats. Jag sparar över 10.000kr, per år, genom att flytta min aktiehandel från Avanza till Nordea. Detta genom billigare courtage, samt tack vare att Nordea har stöd för valutafickor i sin ISK-produkt och jag därför slipper en kostsam valutaspread hos Avanza.

Jag gissar att i praktiken alla av ni som följer min blogg använder antingen Avanza eller Nordnet för er handel. Vare sig ni handlar enligt magiska formeln eller inte. Och att ni nu undrar hur jag kan spara så mycket hos Nordea? Här nedan får ni mer detaljer om mina två skäl.

Jag inser att den här artikeln kanske kan uppfattas som reklam för Nordea. Så, bara för tydlighets skull, vill jag säga att jag på intet sätt betalt av Nordea (eller Avanza eller Nordnet för den delen) för något i denna artikel (eller någon annan artikel heller för den delen).

1. Priset / Courtage (Nordea, Avanza och Nordnet)

Jag gör typiskt sett affärer i storleksordningen 20.000kr-40.000kr. Jag har alltid haft bilden av att Avanza har bästa courtaget. Nedan är deras priser (finns förstås även beskrivet på deras sajt):

Listan på Avanza och deras priser / courtage
Listan på Avanza och deras priser / courtage

Prislistan på Nordnet är identisk (här är länken till deras prislista):

Listan på Nordnet och deras priser / courtage
Listan på Nordnet och deras priser / courtage

Prislista från Nordea (länk här):

Prislista för handel hos Nordea
Prislista för handel hos Nordea

Nordea utklassar alltså både Avanza och Nordnet i pris med 0,06% i courtage och ett minsta pris om 1 kr och maxpris om 99 kr. Det spelar alltså ingen roll hur stora eller små affärer du gör, Nordea är ALLTID billigast. Några exempel:

En affär där du köper aktier för 1.000, 10.000, 30.000kr och 100.000kr ger följande bästa pris hos bankerna (observera dock att för Nordnet och Avanza så gäller det att man valt bäst courtage-klass för få det så här billigt):
a) 1.000 kr.
Nordea: 1 kr
Avanza/Nordnet: 2,5 kr
b) 10.000 kr.
Nordea: 6 kr
Avanza/Nordnet: 25 kr
c) 30.000 kr.
Nordea: 18 kr
Avanza/Nordnet: 45 kr
d) 100.000 kr.
Nordea: 60 kr
Avanza/Nordnet: 69 kr

Ovan jämförelse gäller på de större svenska börserna men om du vill gräva ned dig i priser för priser/courtage även för NGM eller Aktietorget kommer du även där upptäcka att Nordea är billigast! Mitt typfall, köp för 30.000kr, innebär alltså att jag sparar 27kr per affär om jag handlar hos Nordea.

Väljer jag att jämföra Avanzas/Nordnets prislista för utlandshandel med dito hos Nordea blir skillnaden ungefär lika stor. T.ex. ser det ut såhär hos Avanza:

Avanzas prislista för handel i USA
Avanzas prislista för handel i USA

Och jämför du detta med Nordeas prislista:

Prislista för handel i amerikanska värdepapper hos Nordea
Prislista för handel i amerikanska värdepapper hos Nordea

Så ser man ju direkt att prisskillnaden är riktigt stort. För t.ex. handel med orders av storleken 30.000kr så är Avanza nästan 3 gånger så dyra. Köper jag aktier för 3000 USD hos Nordea betalar jag 1,8 USD i courtage. Samma affär hade hos Avanza kostat 4,5 USD. D.v.s även här en besparing på cirka 27 kr.

2. Valutaspread

Mitt andra skäl, och det här var från början mitt enda skäl (tills jag upptäckte prisskillnaderna också), att flytta över handel till Nordea:

Varken Nordnet eller Avanza tillåter mig att ha en ISK i andra valutor än SEK. Det innebär att jag, varje gång jag handlar amerikanska eller finska aktier, växlar pengar mellan SEK och USD/EUR. Avanza har detaljerad information om sin valutaspread här. Men nedan bild ger dig detaljerna:

Avanza har 0,5% valutaspread vid köp av aktier i andra valutor än SEK
Avanza har 0,5% valutaspread vid köp av aktier i andra valutor än SEK

Jag vet faktiskt inte vad Nordea tar för valutaspread men det spelar ju faktiskt inte så stor roll. Varför det? Jo, detta då Nordea erbjuder “valutafickor” på sin ISK vilket gör att jag slipper växla EUR/USD till/från SEK varje köp. Istället kan jag alltså hålla en balans i SEK, en i USD och en i EUR. Vid aktieköp om motsvarande 30.000 kronor innebär det en besparing på 75 kronor per köp (och lika mycket igen när jag sedan säljer aktierna).

3. Summering

Jag handlar som sagt oftast aktier till ett ordervärde om 30.000 kronor (eller motsvarande i EUR och USD).

 • Köper jag svenska aktier sparar jag 27 kronor per affär jag gör om jag handlar hos Nordea.
 • Köper jag utländska aktier sparar jag även här 27 kronor i courtage per affär men jag sparar också cirka 75 kronor i valutaspread om jag handlar hos Nordea. Alltså cirka 102 kronor per affär.

Jag gör 4 svenska affärer per månad (2 köp och 2 sälj) samt 8 affärer i EUR/USD (köper 4 aktier och säljer 4 aktier). Räknar jag ihop detta med mina besparingar enligt ovan så sparar jag 4*27+8*102= 924 kr per månad på min flytt till Nordea. Alltså nästan 12.000 kronor per år i besparingar!

Jag har handlat med magiska formeln i 5 år snart (jag skrev mitt första inlägg april 2014)…jag ska se till att blicka framåt här men kan inte låta bli att muttra lite över att jag inte gjort denna flytt tidigare!

Jag har mailat med Avanza angående ovan och de beklagar bara att de inte kan erbjuda en konkurrenskraftig produkt. De säger också att de på sikt hoppas kunna erbjuda “bättre möjligheter för utlandshandel främst gällande valutafickor.”

Vilka mäklare handlar ni med? Hör gärna av er om ni har några tankar om min artikel ovan eller några andra funderingar om pris.

39 svar på ”Nordea blir min nya aktiebank

 1. Wow! Det där såg man inte komma. Jag kikade in på Compricer och där var det tydligt att Nordea är klart billigast!”Nordea Investor” startade de väl för inte allt för längesen och då vet jag att de ordnade upp sina courtagekostnder osv men väldigt dåligt med reklam för det. Det här måste ju jag med se över nu…

  1. Ja, det var smärre chockartad reaktion hos mig med. Hade helt missat att Nordea hade justerat sina priser (har använt Avanza senaste 10 åren). Det är fascinerande vad Avanza har lyckats bygga sitt varumärke kring “låga/inga avgifter” och jag köpt det med hull och hår utan att på riktigt ifrågasätta. Tydligt ett rejält misstag…

   1. Ja, det låter för dåligt för att vara sant men ja det är ju ganska enkelt att jämföra! Jag startade ett ISK hos Nordea igår! Tack 🙂

    1. Kul att höra!

     Roligt att se du också bloggar om “the magic formula”! Utan att veta säkert så känns det som om Magiska formeln fått ett ‘uppsving’ senaste 5-6 åren.

     Hoppas du får en god utveckling på portföljen 🙂

  2. Tyvärr ser det ut som om Nordea nu höjer sina avgifter 15 mars (2021) upp till konkurrenternas nivåer. Det som vi ekonomer kallar oligopol, priskartell eller dålig konkurrens.

   1. Hej Henrik,

    Tack för informationen. Innebär detta att det egentligen finns någon annan bank som är bättre (billigare) än Nordea numer?

 2. Jag kanske kollar på fel ställe, men nordeas site/gränssnitt är ju fruktansvärt. 90-talsvarning:/

  1. Hej Christian,

   kul du hittat hit och jo, det är nog en korrekt observation och kanske är det skäl nog för vissa att välja Avanza istället. Jag flyttar dock till Nordea.

   En annan sak att känna till dock är att även om Nordea har stöd för valutafickor så kräver de faktiskt att man ringer in sina orders för att kunna handla direkt ifrån dessa fickor. Snacka om 90-tal ;-)!

   Glad påsk!

    1. Inser att du aldrig fick något svar på detta men ja, för EUR och USD-fickorna gäller samma courtage på telefon-orders (eftersom dessa orders inte går att lägga på något annat sätt)

 3. Har du inte portföljen på Nordnet? Flyttar du den med?
  Hur löser du flytten då de tar höga avgifter för detta?

  1. Hej Ed,

   portföljen jag kör på Nordnet är enbart till för den här hemsidan och att ni följare ska kunna följa mig så det har bara varit en spegel av de köp jag gjort på Avanza. Och kommer fortsätta vara så.

   Själva flytten gör jag i samband med att jag säljer / köper aktier varje månad. Så framöver kommer jag sälja av från Avanza och köpa nytt på Nordea så om cirka 12 månader borde jag vara ute från Avanza. Flyttar alltså inga aktier utan säljer och flyttar sedan pengar istället.

   Mvh,
   Josef

   1. Hur tycker du att Nordeas app fungerar?

    Jag är bara intresserad av ISK. Har du koll på om man tvingas betala en massa för bankkort, internetbetalningar etc. för att kunna öppna ISK hos Nordea?

    1. Hej,

     jag handlar aldrig i Nordeas app utan gör fortsatt alla transaktioner via antingen hemsidan eller deras mäklare (eftersom det fortfarande inte går att handla i valutafickor på en ISK på något annat sätt).

     Tyvärr vet jag inte om man åker på alla andra tjänster om man bara vill öppna en ISK. Man kan ju tycka att Nordea borde se en affär i att bara tillhandahålla en ISK så jag tycker nog det är värt att höra av sig och kolla upp det!

     Mvh,
     Josef

 4. Ja, det blir tyvärr ruskigt mycket pengar på sikt. Bra att du byter – det är något jag själv mer och mer funderar på att göra. Synd bara att det fortfarande är liiite för omständligt att handla utländska aktier på Nordea (med inringning), samtidigt som gränssnittet fortfarande behöver utvecklas en hel del.

  Jag föreställer mig att jag också börjar använda Nordea för de svenska portföljerna på sikt, men att de amerikanska får ligga kvar på Nordnet ett tag till.

  Men jag svär lite inombords varje gång jag köper amerikanskt och vet att delar av beloppet är pengar rakt i sjön p.g.a. valutaspread.

  1. Ja, att behöva ringa in är verkligen höjdare (även om de dock alltid är trevliga och man ofta får svar inom 3-4 minuter…efter att först ha lyssnat på allehanda GDPR och kvalitetsundersöknings-info 🙂 ). Gränssnittet på Nordea.se är ju helt oanvändbart men Nordea Investor funkar ändå OK. Dock är det ju förstås mil från Avanza.

   Kul att din blogg lever vidare och kul att läsa din utförliga summering av kostnaderna för att handla på din blogg!

 5. Du vill ju förstås inte åka på “dubbel” beskattning i samband med flytten. Inom Avanza är det ju inga problem att flytta pengar mellan olika ISKer, men behöver man göra något särskilt vid flytt till ISK på Nordea?

  1. Hej!

   Jag är faktiskt inte särskilt väl påläst kring hur beskattningen av ISKer fungerar i detalj så tyvärr har jag inget säkert svar på din fråga men min gissning, om man vill optimera skatten, är att man måste se till att uttagen från Avanza-ISKn måste ske i ett annat kvartal än insättningen i Nordea-ISKn. Dvs man får först sälja aktierna på Avanza (förslagsvis slutet av mars, juni, september eller december) och sedan köpa på Nordea (i april, juli, oktober, januari).

   Någon som vet om det kan stämma? Jag är som sagt inte helt säker här.

   Josef

 6. Jag försökte hitta information på Nordeas hemsida om “valutafickorna” du har skrivit om, men jag hittade inget. Kundtjänsten sade att det inte gick. Vet du om det finns någon mer information om detta utöver det du har skrivit?

  1. Hej Carl!

   Ja, det var sannerligen inte lätt att få till det tyckte jag själv heller.

   I den här produktbeskrivningen:
   https://www.nordea.se/Images/39-13377/forhandsinformation_isktrader.pdf
   Finns information om att de har stöd för valutafickor (se absolut längst ned i dokumentet).

   Jag fick fel information av Nordea flera gånger (kundtjänst sa att det inte gick) men när jag hänvisade till ovan dokument svarade de:
   Du har helt rätt. Jag får be om ursäkt, blev fel informerad. Det går att öppna en valutaficka för ISK.:

   1, Först behövs en så kallad Värdepappers Depå ISK öppnas. Det görs enklast via internetbanken under “Spara och placera”.

   2, Återkom sedan till mig i vilken valuta du vill ha valutafickan så hjälper jag till med det.

   Jag hade en ‘ISK Aktielikvidkonto’ sedan tidigare men det kontot räckte inte utan jag behövde en Värdepappersdepå ISK för att det skulle funka. När jag hade de kunde de sen hjälpa mig. För att växla pengar behöver jag också kontakta dem (brukar göra det per chat).

   Berätta gärna hur det går för dig!

   Josef

 7. Hej Josef,

  Först tack för en bra blog, har själv startat en liten micro magic portfölj så din blog är stor inspiration lite orolig att du inte postat på ett tag men du har väl semester 🙂 ,jag är nybörjare så bara hållt på 5månader.

  Bra ämne du skrivit om, har själv tänkt mig ha en del-portfölj med Amerikanska Aristokrater, men insett det kluriga du skriver om Nordnet/Avanza äter courtage och dessutom långsamm källskatt återbetalning. har själv redan ISK+KF på alla Nordea, Nordnet o Avanza & en ISK på Degiro som vilar lite ännu, men kände inte till om valutafickor.
  Min Fråga: hur får du tillbax källskatten då du har ISK, jag trodde 500kr var max man kunde få tillbax på deklaration?

  Har du nu då du kört några månader med Nordea något nytt spännande att rapportera.

  Tack igen & Mvh,
  Neo Sharp

  1. Hej Neo Sharp,

   jo – semester och familj kom emellan mig och min blogg under sommaren. Håller på att komma ifatt nu.

   Angående källskatten så är det en bra fråga. Jag läste på så mycket jag kunde och fick uppfattningen att det “sköter sig själv” även hos Nordea. Men jag kan ha helt fel…

   Vad har du läst om källskatten och hur det fungerar i deklerationen?

   Mvh,
   Josef

 8. men i isk så får du väl inte tillbaka källskatten ? har kf hos nordea och det tar ca 3-4 veckor att få tillbaka källskatten skulle vara optimalt om man kunde ha flera kf i flera olika valutor typ usd cad euro

  1. Det här är nog ett område jag borde läsa på mer om för att kunna ge dig rätt svar. Vet du var man hittar bäst information om detta?

   Mvh,
   Josef

 9. Hallå!

  Tack för en bra och inspirerande blogg 🙂 Och för uppslag om Nordea. Jag investerar själv enligt kvantitativ strategi med regelbundna ombalanseringar, varpå mycket gått förlorat i courtage och växlingsavgift. För att få bukt med detta har jag (tack vare dig) skaffat ISK Delålikvidkonto på Nordea med valutafickor. Har dock stött på ett litet aber. När jag försöker växla via chatten säger de att jag “måste tala med Värdepapperstjänsten som nås på telefonnummer…”. Såklart ingen jättegrej men lite drygt att behöva sitta i telefonkö varje gång jag ska växla pengar.

  Har du använt någon speciell chatt? Eller hur har du gjort?

  Bästa,
  Ville

  1. Hej Ville!

   Kul att du följer min blogg och att jag kunnat hjälpa dig spara pengar.

   Tyvärr lär jag göra dig besviken med mitt svar här men jo, jag sitter i telefonkö med Nordea en gång i månaden. Då genomför jag både eventuella växlingar samt månadens köp och sälj-transaktioner. Växlar du ofta pengar förstår jag att det är ett problem (jag tycker ju faktiskt att även 1 gång i månaden är ett problem även om jag valt att acceptera det)…

   Lycka till,
   Josef

   1. Hej Josef,

    När jag jag försöker kolla på valuta spread på Nordea så ser det ut som den är 4.2% (idag köp:10,45280, sälj:10,91330)

    Stämmer detta med de kostnader du har när du växlar till och från dollar på ditt isk?

    PS tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Du skapar Otroligt stort värde!

 10. Men om man ringer och ska handla så kostar det plötsligt 0,25% och minst 250kr enligt deras prislista!?

  Så då blir det dyrare ändå? Eller vad får ni för courtage från valutaficka?

  Mvh
  Fredrik

  1. Jag kollade själv.

   Det kostar faktiskt 0,06% ändå om man ringer och handlar med valutaficka!

   Så när man väl har pengar eller aktier i utländsk valuta är det riktigt bra!

 11. Hej Fredrik,

  jag ber om ursäkt för sent svar. Exakt som du säger så är det 0,06% som gäller när man ringer och handlar från valutafickor (står också uppe i inlägget).

  Värt att notera är dock att jag vid 4 tillfällen senaste åren fått 250kr (25 USD/25 EUR) inlagt som courtage när jag lagt orders på telefonen. De har förstås justera det när jag påpekat misstaget men se till att ha koll på att du betalat rätt courtage när affären dyker upp i din depå dagen därpå.

  Mvh,
  Josef

 12. Hej Josef,

  Kan man handla som valigt via Nordea Investor, när man har en valutaficka på sitt ISK hos Nordea?

  Eller måste all handel ske via telefon?

  Mvh

  1. Hej Raoul,

   Du kan handla som vanligt i Nordea Investor, även om du har aktiverade valutafickor, så länge du handlar i SEK. Vill du handla med dina USD eller EUR-fickor måste du tyvärr ringa!

   Josef

 13. Not true anymore ?

  Courtage has been increased to 0.09% with min 29 sek for utländska aktier.

  I also see that they have a valutaväxling fee of 1% as compared to what they say of 0.25%

  1. Hey Kulvinder,

   this is true – Nordea have recently upped their prices for trading! Thanks for pointing this out, I will update the article!

   Josef

 14. Hej
  Börjar kolla på Nordea också.
  Jag undrar hur plattformen ser ut? Är den lika smidig som Avanza/Nordnet eller är det nått helt annorlunda.?
  Jag har försökt söka på internet efter nå videor eller liknande på hur det ser ut men hittar ingenting

 15. Hej Josef,

  När jag jag försöker kolla på valuta spread på Nordea så ser det ut som den är 4.2% (euro idag köp:1,045280, sälj:1,091330)

  Stämmer detta med de kostnader du har när du växlar till och från dollar på ditt isk?

  PS tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Du skapar Otroligt stort värde!

 16. Men valutafickorna funkar väl inte på KF och det är ju där man har de utländska aktierna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.