Vad är Magiska Formeln?

Den magiska formeln (“Magic Formula Investing”) är en investeringsteknik beskriven av Joel Greenblatt. I boken “En liten bok som slår aktiemarknaden” (utgivningsår 2005) förklarar han den från grunden. Han kallar tekniken för formel eftersom den väljer bolag att köpa baserat på endast två nyckeltal. I korta drag prioriterar formeln bolag med hög kapitalavkastning (“Return of Capital”/ROC) och hög Earning Yield (ungefär inversen av P/E-tal).

Innan jag beskriver magiska formeln tänkte jag svara på frågan hur man avgör om bolag egentligen är köpvärt på ett lite mer traditionellt vis.

Hur analyserar man ett bolag?

Sidan Ung Privatekonomi har på ett bra sätt försökt besvara det. Och på t.ex. Nordnet finns en annan bra beskrivning av hur man analyserar aktier i 3 steg. Även om deras beskrivningar får det att låta relativt enkelt är tyvärr min erfarenhet att det fort blir komplext. Dessutom kan man titta på oändligt många parametrar. Man kan ju titta på historik, nyckeltal, bedöma branschen i stort, analysera marknaderna bolaget riktar sig mot, testa bolagets produkter, intervjua ledningen, jämföra med konkurrenter, läsa nyheter om bolaget, besöka bolagets kontor, läsa årsrapporten, titta på teknisk analys o.s.v.

Jag skulle kunna göra listan ännu längre. Som grädden på moset så tävlar man med proffs som får betalt för att göra sådana analyser på heltid. Jag har därför valt ett annat sätt att välja vilka bolag jag investerar i och det är vad den här hemsidan handlar om.

Den magiska formeln (“Magic formula investing”)

Som jag beskrev i inledningen är magiska formeln är en investeringsteknik beskriven av Joel Greenblatt i boken “En liten bok som slår aktiemarknaden”. Baserat på de två nyckeltalen kapitalavkastning (“Return of Capital”/ROC) och Earning Yield (ungefär inversen av P/E-tal) väljer formeln ut 24 bolag. Dessa bolag köper man 1 gång per år. Sedan behåller man dem till nästa år då man säljer dem och köper in de då högst rankade 24 bolagen. Med denna enkla modell påstår Joel att man kan slå DJ USA 96% av alla år och att man mellan 1988 och 2004 i snitt kunde få 33% årlig avkastning.

Magiska Formeln steg i snitt 33% per år mellan åren 1988 och 2004. S&P 500 steg i snitt 14% samma period.
Magiska Formeln steg i snitt 33% per år mellan åren 1988 och 2004. S&P 500 steg i snitt 14% samma period.

Nyckeltalen i magiska formeln

Den magiska formeln bygger som sagt på två nyckeltal; Return of Capital samt Earning Yield. I ett försök att översätta den kan man säga att Return of Capital är avkastning på investerat kapital och Earning Yeild är bolagets avkastning. De här nyckeltalen är oftast lätta att räkna ut men jag ska ge lite bakgrund nedan.

Return of Capital

Avkastning på investerat kapital är ett vinstmått och handlar om att visa vilka bolag som är bäst på att leverera vinst (EBIT) med sitt investerade kapital. Jag skulle beskriva det som ett mått på bolagets effektivitet. Såhär beskriver Visma det:

Ett företags avkastning på investerat kapital (Return on Invested Capital, ROIC) visar företagets förmåga att generera kapital på investeringar. Genom att jämföra ett företags avkastning på kapital med dess kapitalkostnad kan man bedöma om det investerade kapitalet användes effektivt. Det investerade kapitalet kan exempelvis vara placerat i byggnader, projekt, maskiner eller andra företag. För att räkna ut avkastning på investerat kapital används följande formel:
Avkastning på investerat kapital = Rörelseresultat efter skatt / Investerat kapital

Nyckeltalet använder man alltså för att hitta bolag som är bra på att skapa vinst.

Earning Yield

Känner du till begreppet P/E-tal så kommer du direkt förstå Earning Yield då detta i princip bara är inversen av P/E-talet (dock med en skillnad som jag kommer till nedan). D.v.s. 1/(P/E-talet) eller helt enkelt E/P. Men vad är då P/E-talet? Jo, det använder investerare för att veta hur mycket man betalar för bolagets vinst och allt annat lika vill man ha ett lågt P/E-tal.

P/E-talet räknar man ut genom att ta aktiekursen delat med vinst per aktie. För många bolag ligger den kring cirka 12 (+/-10) (d.v.s. man köper en aktie för cirka 12 gånger vinsten aktien genererar varje år). För bolag med stark tillväxt är det dock inte ovanligt med P/E-tal upp mot 40 eller 50.

En skillnad med Earning Yield är att man istället för vinst per aktie använder sig av EBIT och att man istället för aktiekurs använder sig av Enterprise Value. Genom att använda EBIT så undviker man att gå i fällor på grund av “kreativ bokföring”, skatteplanering eller annat som bolag kan syssla med i sin bokföring. Och genom att använda Enterprise Value tar man även höjd för bolagets skuldsättning vilket kan anses ge en bättre bild av bolagets egentliga värde.

Formeln använder alltså nyckeltalet Earnings Yield för att hitta bolag som är lågt värderade i förhållande till sitt rörelseresultat.

Metoden

Så välj de bolag du vill investera inom (t.ex. alla svenska bolag med ett värde över 100MSEK eller alla bolag på Large eller Mid-cap eller något liknande) och ta sedan fram de två nyckeltalen:

1- Return on Capital(RoC) = EBIT / Investerat Kapital
2- Earnings Yield(EY) = EBIT / EV

Därefter sorterar du först bolagen utefter högst ROC och följt av lägst värdering med hjälp av Earning Yield. Metoden är förstås väl beskriven på Wikipedia och där både på svenska och engelska.

Om du, liksom jag, inte vet hur man effektivt samlar in all data som behövs för att få ihop nyckeltalen för de bolag du valt ut kan du med fördel använda dig av t.ex. Börsdata eller Magicformulainvesting.com (sistnämnda endast för amerikanska aktier).

Böckerna

Magiska formeln uppstod i samband med att Joel Greenblatt 2005 gav ut “The little book that beats the market”. Den finns att köpa på t.ex. Bokus. 2018 kom den också ut som svensk version, “En liten bok som slår aktiemarknaden” och finns då t.ex. på Adlibris. 2010 kom Joel ut med en uppdaterad version av boken (“The little book that still beats the market). Även den den finns på t.ex. Adlibris.

Jag har bara läst den senare versionen men kan varmt rekommendera den. Boken börjar med att han, för sin son, beskriver hur bolag en tjänar pengar. Den är alltså otroligt lättläst och passar därför utmärkt även för nybörjare.

Hur kommer du igång?

På min sida för tillvägagångssätt har jag beskrivit hur du enkelt kommer igång. Notera att du absolut inte måste ha några stora belopp på kontot för att komma igång. Har du sparat så du har minst 5.000kr kan du utan problem börja en portfölj och följa den här metoden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.