Om Magiska Formeln

Den magiska formeln (“Magic Formula Investing” eller DMF/TMF) är en investeringsteknik beskriven av Joel Greenblatt. I boken “En liten bok som slår aktiemarknaden” (utgivningsår 2005) förklarar han den från grunden. Han kallar tekniken för formel eftersom den väljer bolag att köpa baserat på endast två nyckeltal. I korta drag prioriterar formeln bolag med hög kapitalavkastning (“Return of Capital”/ROC) och hög Earning Yield (ungefär inversen av P/E-tal).

Vill du ha en crash course till magiska formeln, i videoformat, så rekomenderar jag denna 10 minuter långa video från Nordnet:

Själv beskriver jag formeln nedan i text och utifrån mitt perspektiv. Innan jag kommer dit använder jag dock första stycket för att berätta om varför jag valt att investera enligt en så simpel strategi.

Hur analyserar man ett bolag?

Sidan Ung Privatekonomi har på ett bra sätt försökt besvara det. Och på t.ex. Nordnet finns en annan bra beskrivning av hur man analyserar aktier i 3 steg. Även om deras beskrivningar får det att låta relativt enkelt är tyvärr min erfarenhet att det fort blir komplext. Dessutom kan man titta på oändligt många parametrar. Man kan ju titta på historik, nyckeltal, bedöma branschen i stort, analysera marknaderna bolaget riktar sig mot, testa bolagets produkter, intervjua ledningen, jämföra med konkurrenter, läsa nyheter om bolaget, besöka bolagets kontor, läsa årsrapporten, titta på teknisk analys o.s.v.

Jag skulle kunna göra listan ännu längre. Som grädden på moset så tävlar man med proffs som får betalt för att göra sådana analyser på heltid. Jag har därför valt ett annat sätt att välja vilka bolag jag investerar i och det är vad den här hemsidan handlar om.

Den magiska formeln (“Magic formula investing”)

Som jag beskrev i inledningen är magiska formeln är en investeringsteknik beskriven av Joel Greenblatt i boken “En liten bok som slår aktiemarknaden”. Baserat på de två nyckeltalen kapitalavkastning (“Return of Capital”/ROC) och Earning Yield (ungefär inversen av P/E-tal) väljer formeln ut 24 bolag. Dessa bolag köper man 1 gång per år. Sedan behåller man dem till nästa år då man säljer dem och köper in de då högst rankade 24 bolagen. Med denna enkla modell påstår Joel att man kan slå DJ USA 96% av alla år och att man mellan 1988 och 2004 i snitt kunde få 33% årlig avkastning.

Nyckeltalen i magiska formeln

Den magiska formeln bygger som sagt på två nyckeltal; Return of Capital samt Earning Yield. I ett försök att översätta den kan man säga att Return of Capital är avkastning på investerat kapital och Earning Yeild är bolagets avkastning. De här nyckeltalen är oftast lätta att räkna ut men jag ska ge lite bakgrund nedan.

Return of Capital

Avkastning på investerat kapital är ett vinstmått och handlar om att visa vilka bolag som är bäst på att leverera vinst (EBIT) med sitt investerade kapital. Jag skulle beskriva det som ett mått på bolagets effektivitet. Såhär beskriver Visma det:

Ett företags avkastning på investerat kapital (Return on Invested Capital, ROIC) visar företagets förmåga att generera kapital på investeringar. Genom att jämföra ett företags avkastning på kapital med dess kapitalkostnad kan man bedöma om det investerade kapitalet användes effektivt. Det investerade kapitalet kan exempelvis vara placerat i byggnader, projekt, maskiner eller andra företag. För att räkna ut avkastning på investerat kapital används följande formel:
Avkastning på investerat kapital = Rörelseresultat efter skatt / Investerat kapital

Nyckeltalet använder man alltså för att hitta bolag som är bra på att skapa vinst.

Earning Yield

Känner du till begreppet P/E-tal så kommer du direkt förstå Earning Yield då detta i princip bara är inversen av P/E-talet (dock med en skillnad som jag kommer till nedan). D.v.s. 1/(P/E-talet) eller helt enkelt E/P. Men vad är då P/E-talet? Jo, det använder investerare för att veta hur mycket man betalar för bolagets vinst och allt annat lika vill man ha ett lågt P/E-tal.

P/E-talet räknar man ut genom att ta aktiekursen delat med vinst per aktie. För många bolag ligger den kring cirka 12 (+/-10) (d.v.s. man köper en aktie för cirka 12 gånger vinsten aktien genererar varje år). För bolag med stark tillväxt är det dock inte ovanligt med P/E-tal upp mot 40 eller 50.

En skillnad med Earning Yield är att man istället för vinst per aktie använder sig av EBIT och att man istället för aktiekurs använder sig av Enterprise Value. Genom att använda EBIT så undviker man att gå i fällor på grund av “kreativ bokföring”, skatteplanering eller annat som bolag kan syssla med i sin bokföring. Och genom att använda Enterprise Value tar man även höjd för bolagets skuldsättning vilket kan anses ge en bättre bild av bolagets egentliga värde.

Formeln använder alltså nyckeltalet Earnings Yield för att hitta bolag som är lågt värderade i förhållande till sitt rörelseresultat.

Metoden

Så välj de bolag du vill investera inom (t.ex. alla svenska bolag med ett värde över 100MSEK eller alla bolag på Large eller Mid-cap eller något liknande) och ta sedan fram de två nyckeltalen:

1- Return on Capital(RoC) = EBIT / Investerat Kapital
2- Earnings Yield(EY) = EBIT / EV

Därefter sorterar du först bolagen utefter högst ROC och följt av lägst värdering med hjälp av Earning Yield. Metoden är förstås väl beskriven på Wikipedia och där både på svenska och engelska.

Om du, liksom jag, inte vet hur man effektivt samlar in all data som behövs för att få ihop nyckeltalen för de bolag du valt ut kan du med fördel använda dig av t.ex. Börsdata eller Magicformulainvesting.com (sistnämnda endast för amerikanska aktier).

Böckerna

Magiska formeln uppstod i samband med att Joel Greenblatt 2005 gav ut “The little book that beats the market”. Den finns att köpa på t.ex. Bokus. 2018 kom den också ut som svensk version, “En liten bok som slår aktiemarknaden” och finns då t.ex. på Adlibris. 2010 kom Joel ut med en uppdaterad version av boken (“The little book that still beats the market). Även den den finns på t.ex. Adlibris.

Jag har bara läst den senare versionen men kan varmt rekommendera den. Boken börjar med att han, för sin son, beskriver hur bolag en tjänar pengar. Den är alltså otroligt lättläst och passar därför utmärkt även för nybörjare.

Hur kommer du igång?

På min sida för tillvägagångssätt har jag beskrivit hur du enkelt kommer igång. Notera att du absolut inte måste ha några stora belopp på kontot för att komma igång. Har du sparat så du har minst 5.000kr kan du utan problem börja en portfölj och följa den här metoden.

9 svar på ”Om Magiska Formeln

 1. Hej 😉

  jag heter Mona och har flertalet gånger varit inne på din sida o nosat.

  Jag satte nyligen igång ett MF till mig själv där jag valde ut 5 bolag via börsdata. Det blev flest finska o något norskt o svenskt. Jag tog dem i rangordning. Valde large cap – mid cap.

  Nu skall jag hjälpa min gamla mamma 80år att förvalta lite i MF tänkte jag.

  Hur gör du.

  När du väljer ut tex en månad i början av din portfölj tog du då lite blandat USA, finland , Norge (kanske du inte har med?) Sverige?

  Kan ju se att du har en protfölj för Usa, en för Finland och Sverige… Förstår inte riktigt.

  Har du köpt bara Finland en gång och sen bara USA tex efter 1,5 månad och sen Sverige efter 1,5 månad?

  Ursäkta rörig fråga!!!

  Hur gör man?

  Tack för att du delar med dig….

  Tror att det blir på Avanza då jag är mest känd med den sidan…

  Ser att du använder Nordea pga cortage men hur får du då över det till Nordnet ??

  Jag är 49år o ny inom området därav mkt novisa frågor 😉

  Tack Mvh Mona

  1. Hej Mona,

   jag ber om ursäkt för ett väldigt sent svar men tyvärr hade jag missat ditt inlägg här!

   Innan jag besvarar dina frågor skulle jag bara råda dig att fundera på om det verkligen är rätt beslut att investera enligt magiska formeln (eller aktier överhuvudtaget) för någon som är 80år+. Det kan förstås visa sig bli ett bra ekonomiskt beslut men det finns flera historiska exempel på när börsen rasar 30% eller mer på bara ett halvår eller år – och då skulle även aktierna valda inom ramen för magiska formeln dras med. Kanske välja aktiemarknaden och magiska formeln för endast en del av hennes pengar?

   Till dina frågor;
   – Jag har inte med Norge. Jag har valt Sverige (mitt hemmaland), USA (för att få exponering mot USD) och Finland (för att få exponering mot EUR).
   – Första året när jag började köpte jag 2 aktier i varje land/portfölj varje månad. Sålde ingenting. Efter 12 månader började jag sälja 2 aktier, och köpa 2 nya, i varje land varje månad.

   – Så ja man kan säga att jag har tre portföljer därmed (även om de rent tekniskt ligger i samma ISK, men det kan man ju lätt separera om man vill).

   – Låter klokt att använda sig av Avanza om du känner till deras gränssnitt bra. Om du dessutom bara skulle börja i Sverige slipper du deras hutlösa valutaväxlingskurser så då är vinsten med en flytt inte jättestor ändå. När jag flyttade över allt till Nordea så gjorde jag aldrig någon faktisk flytt av värdepapper utan jag gjorde flytten allteftersom genom att jag sålde aktierna på Avanza (när det ändå var dags att sälja), flyttade pengarna till Nordea och köpte sedan de nya aktierna på Nordea.

   Hoppas ovan ger dig svar på dina frågor men annars får du förstås gärna höra av dig igen!

   Mvh,
   Josef

 2. Tjenare tack för fint inlägg, har börjat lite smått med en MF+Momentum-portfölj. Jag har valt nordiska aktier nu först, enligt börsdata (pimpat deras lista lite bara). Men skulle vilja ha 3 amerikanska. Går man in på Magicformulainvesting.com så listar den efter bokstavsordning (varför?!) så man får dem inte enligt MF-rank. Börsdata tar tyvärr 300kr för att få fram denna lista, vilket jag inte kan betala som det är nu. Som du skriver så är det lite krånligt att hitta alla nyckeltal bolag för bolag på listan för att själv göra uträkningen.

  Hur hade du gjort eller gör?

  1. Ja, bra observation och jag sitter i samma sits. Tyvärr har jag inget bra svar för hur man ska hantera magicformulainvesting.com och deras val att bara lista bolagen i bokstavsordning. Jag har valt att helt enkelt slumpa fram (använder en enkel Excel-formel) vilket av de 30 bolagen jag ska välja att köpa vid varje givet köptillfälle. Kanske inte riktigt den metod man kan rekommendera men jag orkar/kan/vill inte börja ranka amerikanska bolag själv.

   Kul med MF+Momentum. Jag har en “känsla” om att det kan avkasta ännu bättre men vore ju kul att få det bekräftat så hör gärna av dig hur det går!

   Mvh,
   Josef

 3. Om man investerar månadsvis enligt Magic Formula (och håller dessa aktier i 12 månader i sträck), ska man då kunna köpa aktier i bolag som man redan äger aktier i eller ska man bara välja nya bolag?

  Att välja bort en del bolag som har bättre MF-värden och istället välja “sämre” bolag (bara för att man redan äger vissa aktier sedan tidigare) tycker jag känns spontant sett inte så smart och kan vara dåligt om de nya bolagen inte har så bra MF-värden, trots att de är högt uppe på rankingslistan.

  Samtidigt så innebär valet av endast nya aktier (som man inte redan äger) att man inte sätter alla ägg i samma korg.

  Hur tänker du?

  1. Hej Sebbe,

   vid varje given tidpunkt äger jag ju 24 svenska bolag. Varje månad säljer jag sedan de två av dessa bolag som jag ägt i 1 år. Sedan köper jag på mig de två högst rankade bolaget, som jag inte äger (vilket då kan vara de bolag jag just sålt förstås), enligt magiska formeln.

   Vet inte om det besvarade din fråga men hoppas så! Annars får du höra av dig på nytt.

   Mvh,
   Josef

   p.s.
   under första året, när jag byggde upp min portfölj, köpte jag bara de två högst rankade bolagen, som jag inte köpt sedan tidigare, varje månad. Så då såldes ju ingenting.

  2. Hejsan!

   När man screenar bolag på detta sätt borde ju alla som screenar i Sverige Få samma bolag?

   Därför undrar jag varför det alltid är olika bolag i de bloggar/portföljer jag ser som kör enligt MF?
   Beror det på att man går efter olika listor?

   Tack för en bra blogg!

   1. Hej Martin,

    jag satt och tittade igenom lite gamla sidor, som nog behöver förnyas, och såg då din fråga.

    Det är en bra observation att det ibland skiljer åt mellan sidor. Jag tror det beror på två faktorer:
    1. Listorna/aktierna är framtagna vid olika tillfällen. I takt med att kurser rör sig, och nya bolagsrapporter kommer ut, så ändras ju rankingen hela tiden.
    2. Olika hemsidor/analytiker (ja, sådana som mig alltså) använder sig av olika justeringar för att filtrera bolag. Jag tar t.ex. bara bolag från Stockholmsbörsen (Large/Mid/Small Cap). Andra kanske tar med NGM-börsen eller andra svenska handelsplatser. Vissa kanske också har minimivärden på bolagen de tar med (t.ex. värde minst 1 miljard eller liknande) vilket begränsar vilka bolag de får ut. Utöver detta händer det ju att vissa väljer att köra Magiska Formeln+Momentum och inte bara rena Magiska Formeln.

    Om du har lite olika sidor du funderar över får du gärna länka dem här så ska jag kolla om jag kan se några specifika förklaringar till skillnader där!

    Mvh,
    Josef

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.