Frågor februari 2016

Nedan följer de frågor jag fick, via mail, i februari 2016.

Fråga 1

Frågor från Daniel
1. Enligt formeln verkar det som att man ska behålla de aktier man köper i ett år innan man säljer – korrekt? Och isf följer du detta?

2. Spelar det någon roll hur mycket jag investerar? Kan jag börja smått med t.ex 10 000 sek?

3. Ska jag sprida ut investeringen (t.ex. 10 000 sek) så att jag köper lite varje månad eller lägga allt direkt i månad 1?

4. Om “ja” på fråga 3, blir det inte bara en omgång köp och sälj per år då? Antar att jag missuppfattat på något sätt här?

Svar:
1. Ja, jag följer 1års-regeln. Inte slaviskt på dagen men i princip så. Skälet till att det är 1 år i boken är väl främst skattemässigt och handlar man i en ISK så kvittar det ju men jag har ändå valt att följa det (i brist på bevis på att någon annan längd skulle vara bättre).

2. Du kan absolut börja smått. Enda problemet är ju att courtaget äter upp vinsterna men handlar du på Avanza är ju courtaget så lågt att det inte är ett problem.

3. Jag har valt att sprida ut det så att jag köper 2 aktier varje månad (well, nu blir det 6 aktier eftersom jag gör köp i både Sverige, USA och Finland). Vet inte vad som är bäst men mig passade det absolut bäst att köpa varje månad. Dels då jag gör det här för att “hålla mig borta” från att investera “på känsla” (vilket som sagt inte varit vidare lyckosamt) men dels också för att jag vill kunna följa upp lite mer regelbundet. Köper man endast en gg per år kan man ju ha oflyt med timingen flera år i rad och den risken minskar ju om man delar upp köpen över flera månader.

4. Jo, precis – skulle du ta alla pengar du tänkt lägga i magiska formeln och investerar dem vid ett tillfälle så händer ju inget mer förrän ett år senare.

Fråga 2

Frågor från Daniel
1a. Säljer man allt man har köpt efter 1 år oavsett om det har gått med vinst eller förslust? (Med undantaget som du nämner om det fall då aktien fortfarande finns med på listan då du fyller på)
1b. Fyller du på även om den har gått back?

2. Om man t.ex. har ett köptillfälle i månaden, kan/bör man köpa en aktie som man redan har köpt tidigare – fylla på så att säga?

3. Listorna du nämner – vad är det de visar för något egentligen? Är det bara bolag med ett visst värde som har ett lågt P/E-tal? Hur lågt isf? Eller har jag missförstått?

Svar:
1. Ja, man säljer efter 1 år oavsett vad. Så ja, man kan ju tänka att man istället “fyller på”. Men ponera att du köpt en aktie för 5000 kronor. Efter ett år är den värd 4000 kronor…då säljer du den och sedan köper du på dig den bästa aktien enligt magiska formeln och om det fortfarande råkar vara samma så köper du den igen då för 5000 kronor.

2. Nej, jag skulle inte köpa in mig på samma aktie. Det är i alla fall inte det jag gör i min nuvarande formel utan nu tar jag den bästa aktien enligt formeln och har jag den redan tar jag den näst bästa o.s.v. Eftersom jag köper 2 aktier varje månad så innebär det att jag i teorin skulle kunna få ta aktie nummer 24 enligt listan som sämst.

3. Listorna jag pratar om är listorna som tas fram enligt de magiska formeln. Jag räknar inte ut dem själv utan utgår från listor genererad av magicformulainvesting.com samt borsdata.se. Jag hoppas de räknar rätt :).

Fråga 3

1. Greenblatt pratar om att aktierna rankas enligt två värden. Den aktien med bäst totalt värde rankas som nummer 1, näst bäst som nummer 2 etc. Vad jag inte förstår är hur man kan utläsa vilken ranking aktierna har som man får upp på magicformulainvesting.com. Den visa bara alfabetisk lista? Är det samma på borsdata.se (har inte reggat konto där ännu)?

2. Återinvesterar du all potentiell vinst eller bör man “plocka ut” lite ibland också? Efter års-cykeln då antar jag? Hur ser du på detta?

Svar:
1. Borsdata.se visar aktierna rangordnade. Vet inte varför inte magicforrmulainvesting gör det. Det är synd. Men jag väljer aktier från deras lista med en slumpformel i Excel.

2. Jag plockar ut potentiell vinst och täcker upp ev förluster med att skjuta in mer pengar.

Fråga 4

Jag har tidigare investerat i aktier, men kommer att lägga om mina investeringar efter den magiska formeln.
Ditt tillvägagångssätt är även identisk med hur jag har hittat mina aktier, så de känns som om vi gör samma resa, bara att du ligger ett par år före mig.
Jag undrar varför du har valt att ha med småbolagen i Sverige och Finland, då detta frångår den ursprungliga magiska formeln? Jag ser dock inget problem med detta, med tanke på hur småbolagen har gått den senaste tiden men är ändå nyfiken.

Svar:
Jag är snart uppe i 2 år och det är fortfarande väldigt motiverande vilket känns skitkul!

Jag har valt att öppna upp för småbolag (small cap) I SE och FI mest för att ge det hela en extra krydda men också för att utmana formeln lite. Jag kan inte se varför det inte skulle fungera på den listan heller men inser att man kanske också får vara beredda att hantera större svängningar och alltså får räkna med en längre period innan man sammanställer resultatet. Tiden får väl utvisa om det var rätt beslut.

Fråga 5

Så om du plockar ut all vinst, försvinner inte möjligheten då till att exponentiellt öka avkastningen? Jag kanske har tänkt fel här men min tanke är följande. Te.x – om man går med vinst efter ett år, säg totalt 20%, och återinvesterar denna vinst så blir ju nästa års vinst (säg 20% igen) ännu större, korrekt? Självklart blir ju förlusten större då också men om formeln fungerar så bör man över tid gå med vinst oftare än förlust, eller?

SVAR:
Ja, du har helt rätt. Återinvestering av vinst är viktigt och jag formulerade mig lite fel. Jag återinvesterar iof inte vinst rakt men man kan väl ändå säga att jag återinvesterar. Första året köper jag aktier för 5000 kronor styck. När det gått ett år säljer jag dem och oberoende av hur det har gått så köper jag sedan nästa aktie för 10000 kronor. Så om en aktie gått upp från 5000 till 15000 säljer jag den för 15000 och köper sedan en ny för 10000. På samma sätt, om en aktie har gått ner från 5000 till 2000 så säljer jag och köper sedan en ny för 10000. Så jag stoppar ju in nya pengar i formeln hela tiden.

Fråga 6

Tack för en inspirerande blogg!
Hoppas du har tid och möjlighet att svara på några frågor kring den magiska formeln (frågorna avser endast hur du hanterar dina svenska innehav som du får ut från Börsdata).
Följt strategin på Börsdata ett par år och även läst Greenblatts bok. Nu ska jag göra slag i saken och investera enligt formeln med riktiga pengar. Till att börja med bara på den svenska börsen. Vill göra det så enkelt som möjligt, men jag anser att det kan vara riskfyllt att bara göra en rebalansering per år. Därför har jag tänkt mig ett liknande, nästan, tillvägagångssätt som du.

Mitt tänkta tillvägagångssätt
Börslistor: Large och Mid cap i Sverige

Antal bolag: 20 st
Har tänkt dela upp inköpen på 4 tillfällen under året där jag köper 5 bolag varje gång. För att bli fullinvesterad så fort som möjligt kommer jag göra inköpen i mars, april, maj och juni 2016.

Avstämning/rebalansering: En gång per år (kvartalsvis) med en viss fördröjning första året. Inköp gjorda i
– mars 2016 (portfölj 1 om vi kallar den så) rebalanseras i mars 2017, 
– april 2016 (portfölj 2) rebalanseras i juni 2017, 
– maj 2016 (portfölj 3) rebalanseras i september 2017 och slutligen 
– juni 2016 (portfölj 4) rebalanseras i december 2017.
 
Funderingar
Greenblatt menar att man ska rebalansera portföljen en gång per år som sagt. Jag ser att du gör köp/försäljning en gång per månad. Kommer du övergå till rebalansering årsvis eller är du nöjd med ditt sätt?

När du ägt ett visst antal aktier i ett år, säljer du då samtliga bolag (förstår att du behåller företag som rangordnas som köpvärda enligt den magiska formeln)? Dvs, hur bestämmer du vilka aktier som ska säljas månadsvis? På samma sätt, hur bestämmer du vilka svenska bolag som ska köpas? Köper du det bolag som rankas högst eller väljer du fritt från listan du får fram på Börsdata?

Enligt formeln ska varje bolag stå för lika stor andel av portföljen inledningsvis (investerar man 100 tkr i 20 bolag så är den ursprungliga investeringen 5 tkr/bolag). Säg att hela portföljen stigit i värde till 150 tkr. Om man rebalanserar en gång per år är det lätt att vikta om så man har aktier för 7,5 tkr/bolag (150 tkr / 20 bolag). Men hur hanterar du detta när du gör köp/försäljningar en gång per månad? 

Tycker du mitt tänkta tillvägagångssätt verkar rimligt eller har du förslag på hur jag skulle kunna förenkla för mig? 

SVAR:
Angående dina frågor;
– Nej, jag planerar inte ändra på strategin att köra månadsvis. Tycker det fungerar bra (och blir en fin riskspridning) samt att jag annars är rädd för att jag skulle tröttna. Nu håller formeln mig sysselsatt löpande.

– Mina cykler löper alltid över ett år. Dvs de två svenska aktierna jag köpte i januari 2015 sålde jag i januari 2016 (om nu inte aktierna låg kvar på toppnivå enligt formeln i vilket fall  jag fyllde på med mer pengar istället). 

– Jag köper enligt Börsdatas ranking uppifrån och ner. Äger jag redan aktier i nummer 1-10 så handlar jag 11e aktien.

– Första året köpte jag in mig för 5000 i varje aktie. När jag ägt aktierna i ett år säljer jag dem och köper en ny aktier för 10000. Tredje året planerar jag att göra samma sak men öka till 15000 i inköp. På så vis balanseras formeln hela tiden. Har aktien stigit med mer än 5000 sedan köpet så plockar jag ut pengar från kontot. Har den stigit med mindre, eller backat, får jag fylla på med mer pengar. Vill man se det på Greenblatts vis kan man ju säga att jag har 12 stycken Greenblatt-portföljer med 2 aktier i varje…!

Jag tror egentligen att ditt sätt är bättre, en gång per kvartal borde räcka väl för att sprida risken, men som sagt; ett av skälen att jag körde igång är att jag vill undvika att dras till att investera efter egna beslut och så behöver jag något som håller mig upptagen :).

11 svar på ”Frågor februari 2016

    1. Hej Axel,

      Jag vet förstås inte säkert svaret på den frågan men enligt bl.a. den här analysen: https://magiskaformeln.se/ska-small-cap-stanna/ borde magiska formeln passa bättre på små bolag än stora bolag.

      Vid någon tidpunkt ska jag göra en bättre analys av detta så håll koll på bloggen så kanske du får ett mer utförligt svar längre fram.

      Trevlig sommar,
      Josef

      1. Hej,

        jag har läst boken, och där rekommenderar han företag ifrån företag som är minst $50M eller $100M. Backtestar man data över många år (2002 – 2020) som man kan göra på börsdata så ger det ett signifikant bättre resultat ges om man håller sig till Large och Medium Cap, åtminstone i Sverige. Och att bara se till ett par år är irrelevant eftersom den magiska formeln vissa år kan underprestera mot index, och ibland flera år på rad.

        1. Hej Johan,

          ja, Joel Greenblatt förslår ju att man endast ska begränsa sig till större bolag. Min erfarenhet visar dock inte att det ger bättre avkastning, snarare tvärtom faktiskt. Mitt underlag är ju inte jättestort så man kanske inte ska ta det som en sanning men ett gott argument för att det det skulle kunna stämma trots att “backtracking” på Börsdata visar något annat är att jag förstår det som att deras “backtracking” om-arrangerar bolag, även historiskt, när de byter från Small Cap till Mid eller Large Cap.

          D.v.s. tänk dig följande scenario:
          – 2019 ger rankingen på Börsdata vid handen att du ska köpa bolag X, som ligger på Small Cap, samt bolag Y som ligger på Mid Cap. Du gör detta och följer sedan bolagens utveckling under ett år. Bolag X går så pass bra att bolaget under året flyttas upp till Mid Cap medan bolag Y går så dåligt att det flyttar ur Mid Cap och hamnar på Small Cap. När du 2020 kollar på historiken för hur bolag på Small Cap presterade så kommer det se ut som de underlevererat (eftersom bolag Y. som numer än på Small Cap) ju haft ett riktigt dåligt år bakom sig. Samtidigt så framstår det som att bolag på Mid Cap har presterat riktigt bra eftersom bolag X, som nu ligger på Mid Cap, ju stigit kraftigt i värde senaste året.
          Börsdatas ranking tar alltså inte hänsyn till på vilken lista aktien låg för det specifika året utan tittar enbart på var bolaget är listat just nu. Alltså, menar jag, får man en överdrivet positiv bild av att kolla på Large Cap (framförallt på Large Cap eftersom bolag per definition bara hamnar där när de gått riktigt bra) medan det på Mid Cap i teorin borde vara neutralt (hit flyttas bolag både på väg upp och ner) samt att Small Cap framställs som sämre än vad det egentligen är.

          Hoppas du köper mina tankar men utmana annars igen – jag har som sagt ett relativt litet dataset att gå på så det finns ingen “proof in the pudding” än 🙂

          /Josef

          1. Som du själv nog har märkt Josef verkar det vara mer regel än undantag att folk utesluter Small Cap när de startar kvantitativa strategier. Det är lätt att läsa Greenblatt eller O’Shaughnessy och se att de sätter en lägsta bolagsstorlek på $50 eller $200 MUSD och tro att det betyder att mindre bolag har uteslutits för att de gett sämre avkastning, vilket inte alls är fallet. Precis som du också visat går det heller inte att kolla på resultaten från Börsdata för att se exakt hur mycket olika listor har avkastat de senaste 20 åren.

            Precis som för dig, så har mina resultat till stor del drivits av mindre bolag (vilket är väntat eftersom vi investerar under samma tidsperioder). Hur som helst ser jag inga fördelar med att inte ta med Small Cap om du startar en strategi, såvida du inte behöver köpa för så stora belopp att det påverkar kursen mycket, och du då går miste om en del av den potentiella avkastningen. Om någon har faktiska resultat som visar att mindre bolag ger en sämre utveckling (över lång tid!) tar jag gärna emot exempel på det, för det verkar inte finnas många sådana.

            /Applying Value

    1. Hej Gustaf,

      satt och tittade igenom mina kommentarer och inser att jag missat att svara på din. Jag ber om ursäkt.

      Till en början (första 3 åren?) valde jag att begränsa det så att jag endast hade max hälften av mina bolag från Small Cap. Numer har jag släppt denna regel och köper de bolag som har högst ranking oberoende av listan (dock enbart Small, Medium och Large Cap än så länge).

      Mvh,
      Josef

  1. Hejsan!

    Tack för allt du gör 🙂

    Snabb fråga. Skulle man kunn bygga en portfölj med blandade USA och Sverige aktier och förvänta sig att Formula ger bra resultat över tid?

    eller det är bättre att hålla sig till samma land och fördela precis som du gör?

    TAck igen

    1. Hej Paolo,

      jag ber om ursäkt för ett sent svar. Hade missat din kommentar.

      Jag tror att du, utan problem, kan blanda aktier från olika länder. Det blir kanske inte lika lätt att följa upp mot något specifikt jämförelseindex men det är ju inget måste förstås!

      Mvh,
      Josef

  2. Hej Josef,

    Jag och en polare är sugna på att testa investera enligt magiska formeln. Vi har reggat konto på Börsdata och även på Greenblatts sida, men det knepiga är att resultaten från Börsdata och Greenblatts sida skiljer sig åt. Vissa bolag som finns med på Greenblatts sida är väldigt lågt rankade på Börsdata och bolag som ligger topp 5 på Börsdata finns inte med överhuvudtaget på Greenblatts sida.
    Har du koll på varför det är så, skiljer sig beräkningsmetoderna åt på något sätt eller är det bara vi som är dåliga på att tyda resultaten:)?

    Tack för en bra sida!

    Mvh
    Micke

    1. Hej Mikael,

      Vad roligt att ni hittat hit och att du är intresserad av formeln. Bra val tror jag!!

      Tyvärr vet jag inte svaret på din fråga (har faktiskt inte själv noterat någon skillnad mellan listorna. Men har å andra sidan inte tittat efter det heller).

      Kan du ge något exempel på aktier som är rankade annorlunda?

      En gissning från min sida skulle vara att det, särskilt under rapporttider, kan bero på att listorna inte bygger på samma rapport då de säkert har olika processer för att läsa in data och uppdatera listorna efter att en rapport kommit.

      Josef

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.