Lite ytterligare info

Jag kommer handla i en ISK på Avanza. Vid varje försäljning (d.v.s. när ett år gått sedan köp av aktie) kommer jag redovisa aktuellt resultat och även ta med courtage samt skatt. Handeln kommer ske på tre marknader med olika valutor (USA, Sverige och Finland) för att få ytterligare riskspridning både vad gäller marknad och valuta. Som jämförelseindex kommer jag använda Six Return Index (SIXRX), S&P-500 (SIX-IDX-S500) samt OMX Helsinki 25 (OMXH25). Jag kommer ta med ev. utdelning i resultatet så idealt skulle jag har return index även för USA och Helsingfors så tar tacksamt emot tips för sådana index om ni vet vilket jag bör använda.

5 reaktioner till “Lite ytterligare info”

 1. Hej
  Det skulle vara intressant att läsa hur du i praktiken väljer dina köp.
  Jag antar att du inte i blindo räknar manuellt på en massa aktier.
  Rankar du listor på avanza utifrån olika kriterier och kikar vidare på just dem?
  Används någon tjänst?

  Må väl!
  Staffan

  1. Hej Staffan,

   Tack för frågan! Jag räknar faktiskt inte själv överhuvudtaget. Använder mig av två tjänster för att välja aktier:
   Börsdata.se för Finland och Sverige samt magicformulainvesting.com för USA. Varje månad går jag in och tittar på vilka två aktier som ligger bäst till inom Small+Medium+Large cap och köper dem sedan. Om de aktier jag är på väg att sälja ligger kvar inom topp 12 köper jag istället på mig mer i den aktien men annars åker den ut och en ny kommer in.

   Hur investerar du? Har du provat någon “formel” liknande Joels Magic Formula?

  2. Hej igen Staffan,

   Skrev en ny sida som kanske också fungerar som svar på din fråga? Jag berättar gärna mer om du vill gå in på detaljerna!

   Mvh
   Josef

   1. Stort tack för svar!
    Den nya texten tydliggör förfarandet en hel del.
    En hel del slump tycks också spela in i sista urvalet från topplistan, vilket kanske gör det lite mer spännande?

    Det tycks bli väldigt många aktier i portföljen, men det är förvisso inget problem så länge det är formeln som tuggar vidare istället för att du skall övervaka bolagen.

 2. Ja, det blir lite slump men det känns som om det handlar om en okej nivå.

  Och en hel del aktier blir det. Ser man det till enskilda marknader/valutor så har jag vid varje given tidpunkt 24 stycken aktier. Vet inte om det anses gör mycket eller för lite. I USA är det säkert rimligt men på mindre marknader som SE eller FI är det kanske lite mycket egentligen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.