Magiska formeln. April 2019

Revenio Group i topp som ett av tre bolag med positiv avkastning.

Tack vare Revenio och JM fick mina magiska portföljer i alla fall två aktier som levererade över sina jämförelseindex. Även United Therapeutics hade ett positivt år men DJ USA gick ännu starkare med +10,7% sedan april 2018. I botten kommer Poolia med nästan -37% men även Componenta gick uselt med -25%.

Kul att flera av er signar upp på mitt nyhetsbrev och glöm inte bort att följa mig på Shareville för att få information om köpen direkt.

Jag går igenom månaden med start i Finland.

Finland: Componenta (-24,94%), Revenio Group (+14,27%), OMXH25 (+2,79%)

Så Revenio blev månadens vinnare och även om +14% är bättre än förra månaden är de långt från Express Scripts +113% i februari. Men givet ett jämförelseindex på +2,8% så är det ju förstås starkt. Hade magiska formeln hittat aktien några år tidigare hade resan dock varit mycket trevligare.

Revenio är upp 215% på 4 år.
Revenio är upp 215% på 4 år.

Både Revenio och Componenta får dock tacka för sig och med magiska formeln som grund tar jag istället in Ilkka-Yhtymä Oyj 2 och Etteplan Oyj. Den sistnämnda är ju en gammal bekantskap som jag ägde mellan 2015-2017. Minnena därifrån är ju dessutom goda (2016: +6% samt 2017: +46%) så jag hoppas på fortsatt god utveckling.

Sverige: JM (+4,45%), Poolia (-36,80%), OMXS30 (+2,93%)

Totalt sett blev ju mars en usel månad givet Poolias tunga resultat. Ni som varit med ett par år minns kanske att jag köpte in aktien första gången 2017 men att försäljningen 2018 inte heller var vidare kul. Aktien får nu lämna portföljen och ersätts av Betsson. Det är andra gången magiska formeln tar in ett spelbolag. 2014 till 2015 ägde jag Unibet och det blev ju jackpot (om uttrycket tillåts) med +87%. Jag hoppas Betsson spinner vidare i Unibets fotspår även om det känns osannolikt att de skulle lyckas lika bra. JM får förnyat förtroende!

USA: Gilead Sciences (-9,17%), United Therapeutics (+5,83%), DJ USA (+10,68)%

Ingen av de amerikanska aktierna klarade av att slå jämförelseindex och egentligen är det inte så mycket mer att orda om. Bägge aktierna får stanna kvar i portföljen och där finns dock en kul notis: Gilead Sciences går nu in på sitt 5e år i portföljen. Jag hoppas att det här är året då utvecklingen vänder för som du kan se nedan har det inte varit vidare kul hittills.

Gilead sedan 2015. Allt annat än en positiv utveckling.
Gilead sedan 2015. Allt annat än en positiv utveckling.

6 reaktioner till “Magiska formeln. April 2019”

  1. Hej!
    Tack för mycket intressanta inlägg och intressant läsning.

    Jag byter aktier i min magic-depå en gång per år och läser nu att du byter några varje månad. Skulle du säga att det är att föredra att sprida risken genom att köpa varje månad?

    1. Hej Gustav,

      Kul att du hittat min blogg och att du uppskattar den.

      Att jag köper och säljer 1gg per månad istället för 1gg per år är i huvudsak drivet av att jag vill ge mig själv lagom med jobb samt kunna följa utvecklingen lite oftare än att behöva vänta ett år mellan resultaten. Hade jag inte haft detta är risken stor att jag tröttnat eller börjat investera mer efter eget huvud vilket jag ville undvika.

      Jag kan i och för sig också tänka mig att risken blir lite mindre på ‘kort sikt’ men tänker man 5-10 år framåt så tror jag egentligen inte det har någon stor betydelse.

      Mvh
      Josef

  2. Hej, jag är väldigt tacksam att du håller på med finska aktier. Det är så att jag har flyttat till Finland och kan ingenting om finska aktier. Då kopierar jag namnen på företag jag ser hos dig och försöker arbeta det.. Jag är helt ny till magiska formeln och fattar fortfarande inte riktigt vilka värden man ska titta på och hur man räknar och sånt.. Så jag tänkte bara ta och köpa in alla aktier du pratar om här på bloggen.. Tror du att det skulle funka?
    🙂

    Mvh lindroos

    1. Hej Lindroos,

      kul att du hittat min blogg och att du uppskattar den finska portföljen. Du ska ju förstås investera i något du tror på men en variant är ju självklart att ta rygg på mina köp…då får du en portfölj som bygger på “Magiska Formeln” så tror du också på det låter det som ett gott alternativ!

      Mvh,
      Josef

  3. Hej! Jag har också en magisk portfölj, men har kört fast lite när det gäller att sälja och köpa nytt. Om de aktier man haft ett år har åkt ur topplistan så säljer man förstås. Men om de fortfarande är kvar i topplistan – ska man då verkligen sälja dem och sedan köpa samma bolag igen? Det kostar ju bara en massa courtage och verkar dumt? Joel Greenblatt skriver inte i sin bok hur man ska göra i sådana fall. Jag funderar på om man bara helt enkelt ska behålla alla aktier man har i det bolaget, eller om man ska räkna ut hur många aktier man SKULLE ha fått om man sålt alla bolag man haft i ett år, fördelat pengarna på lika många nya bolag och köpt dessa – och sedan justera antalet så att det blir så? Då sparar man ju courtage men det blir ett himla räknande… Hjälp! Mvh Alice

    1. Hej Alice,

      Kul att du hittat min blogg och hoppas du har samma positiva upplevelse som mig rörande magiska formeln.

      Angående aktier som fortfarande ligger på topplistan efter 1 år så tänker jag såhär:

      När jag haft aktierna i 1 år, och det visar sig att de fortfarande ligger högt upp på listan, så gör jag bara en ombalansering. Mitt upplägg är ju att jag år 1 köpte aktier för Xkr. År 2 köpte jag för 2X. År tre för 3X. Du kan ju sätta X till vad du vill men säg att det är 1000kr. Då var år 1 1000kr, år 2 2000kr, år 3 3000kr. Osv.

      Om en aktie som jag köpte är 1, som ska ligga kvar år 2, har gått från 1000kr till 2500kr så säljer jag helt helt av 500kr i aktien. Om den istället är värd 800kr efter år 1 så köper jag nya aktier för 1200kr så att totala värdet blir 2000kr.

      Hoppas det förklarar hur jag resonerar och agerar.

      Mvh
      Josef

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.