Beräkna Return of Investment

Vad är egentligen min avkastning?

Som ni väl sätt visar jag, till höger i bloggen, återkommande uppdateringar av avkastningen hittills. I skrivande stund är det 19,9%, 5,1% samt 8,2% och ett snitt på 11,4%.

Avkastning

Den senaste tiden har jag funderat på hur väl detta verkligen stämmer. D.v.s. om jag verkligen beräknar det på rätt sätt. Jag har ju inte tittat på faktiskt “tillfört” kapital utan endast på köpbelopp och säljbelopp för respektive aktie. Med ett enkelt exempel kan man säga såhär:

Start: Jag köper Volvo och SEB för 5000 vardera.
År 1: Jag säljer Volvo och SEB för 7500 vardera och köper ABB och eWork för 7500 vardera.
År 2: Jag säljer ABB och eWork för 10000 vardera.

Jag har då räknat ut min avkastning (ROI, return of investment) som:
(total försäljning-totala inköp)/totala inköp = (35000-25000)/25000 = 40%.

Men stämmer det verkligen? I praktiken har jag ju “bara” stoppat in 5000+5000 i portföljen och “bara” fått ut 10000+10000. Skulle jag utgå från dessa siffror så är ju min avkastning betydligt högre: (20000-10000)/10000 = 100%.

Ser ni läsare att något alternativ är uppenbart rätt? Jag tror ju alternativ 2 är den metod som känns mest rätt varför jag vid tillfälle kommer justera min modell för att räkna så istället!

16 reaktioner till “Beräkna Return of Investment”

 1. Personligen skulle jag saga alternativ tva ar korrekt. Plus/minus delat pa storleken pa din portfolj.

 2. Jag har nu räknat om siffrorna och uppdaterat tabellen till höger. Min totala avkastning hittills är alltså 17,4%! Sverige har gått klart starkast med 33,6% (OMX30 -4,5%), USA och presterat strax över sitt jämförelseindex med 7,9% (S&P-500 -6,1%) och Finland har gått nästan 2,5gg bättre med 8,2% uppgång (H25 -3,0%)!

 3. Lite sent att tänka nu och ser inte siffrorna till höger på mobilen. Så kan ha helt fel.

  Men för mig låter 1an rätt.

  Egentligen borde skillnaden vara minimal då jag antar du vill ha ut avkastning per år och därför får ta rotenur för varje år.

  Rot((20000-10000/10000)+1)=1.41
  1.41-1=0.41=41%

  (+1 är utgångsvärdet du kan likagärna ta bort -10000 då det är samma sak)

 4. Hej Josef,

  Kul att du delar med dig av dina placeringar.
  Hur kommer det sig att du inte tar med Norge och Danmark som också finns i börsdata?

  Mvh

  Carl

  1. Hej Carl,

   Två skäl egentligen;
   Dels är marknaden väldigt små men kanske ännu mer relevant så ville jag inte lägga en större andel av mina pengar i Magiska formeln. Optimalt hade jag valt att ha:
   US (USD)
   DE (EUR)
   SE (SEK)
   UK (GBP)
   men i brist på bra data har det blivit Finland istället för Tyskland och inget alls i GBP/UK.

   Mvh,
   Josef

   1. Hej! Undrar bara varför du inte vill ha så mycket av dina investeringar i den magiska formeln? Den verkar ju slå index rätt hårt över tid?

    1. Hej,

     om jag var helt säker på att så var fallet skulle jag gladeligen lagt in mer. Kalla mig gammalmodig men jag köpte inte att formeln “garanterat” skulle slå index utifrån att jag läst det i ett par böcker utan jag ville se det själv också. Nu har jag kört i 4+ år och den har hittills gjort ca +20% varje år (så klart över index) så snart är jag väl överbevisad :)?

 5. Hej, tack för en bra blogg!

  Jag tänkte fråga lite om dina sälj/köp. När du sätter dig ner i början av en månad och ska sälja av de aktier som du har haft i din portfölj i 12 månader, säljer du dem även om de ligger på topplistan enligt börsdata fortfarande? Eller låter du de aktierna ligga kvar då?

  Investerar du inget i aktierna under årets gång?

  Och precis i början, hur gjorde du då? Köpte du 10 bolag varje månad utan att sälja?

  1. Hej Andre!

   Tack själv för att du hittat hit och följer mig. Jag ber om ursäkt för sent svar. Nyårsfirande och semester har kommit emellan mig och bloggandet!

   År 1 så köpte jag 2 aktier varje månad. Jag tog de två akter som låg högst upp enligt formeln (på Börsdata för Sverige och Finland samt på Magicformulainvesting.com för USA) som jag sedan tidigare inte köpt.

   När jag nu i början av varje månad säljer av de aktier jag ägt i ett år så säljer jag dem oberoende av hur de gått, var de ligger på listan eller något annat. Därefter tittar jag återigen på Börsdata och Magicformulainvesting och köper de högst rankade aktierna (2 per marknad/portfölj) som jag sedan tidigare inte äger. Ibland blir det samma som jag nyss sålt. Ibland blir det andra.

   Svarar det på dina frågor?

   God fortsättning,
   Josef

 6. Dags för en årsrapport snart? 🙂 Undrar för övrigt också samma som Andre ovan.

  Tack för en bra blogg!

  1. Hej Anders,

   ja, det är en god tanke med en “årsrapport”. Jag har fått en del input, ideér och diskussioner från personer via mail om vad som vore intressant. Ska se om jag kan få ihop något den kommande veckan.

   Angående Andres frågor så har jag svarat honom nu. Hör gärna av dig om du har några fler funderingar.

   God fortsättning,
   Josef

 7. Hur gör du med tillkommande spar ex om du sparar x kr av den lön varje månad, hur introducerar du det i portföljen?

  Viktar du om kontinuerligt så att ett nytt köp alltid är viss storlek eller är det så stort som försäljningen som frigjorde pengarna var?

  Mvh,
  Andreas

  1. Hej Andreas,

   av något skäl insåg jag precis att jag missat att svara på din fråga. Bättre sent än aldrig :)?

   Jag viktar ju om min portfölj varje år. Första året köpte jag för 5k SEK per aktie. År 2 handlade jag för 10k SEK per aktie. År 3 handlade jag för 15k SEK per aktie o.s.v. På så vis blir portföljen omviktad automatiskt varje år.

   Mvh,
   Josef

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.