Magiska Formeln. Juni 2021.

Svenska Semcon i topp men alla bolag slår index!

Semcon rider in som månadens vinnare med en uppgång på fina 143%. Sämsta bolag i juni är finska Xerox som “bara” klarar av +47% (man vet att man är bortskämd när sämsta aktien stiger med 47%). Under samma period har både OMXS30, OMXH25 samt DJ USA alla gått starkt med uppgångar på mellan 30 till 36%. Trots detta har alltså samtliga mina portföljbolag levererat bra mycket bättre.

Med hela Q2 nu avklarat kan jag konstatera att Magiska Formeln gjorde osannolikt bra val av aktier förra året. Nedan är listan av bolag jag sålt under kvartalet ihop med resultatet:

Solteq = +474%
NOTE = +235%
Prevas = +161%
Semcon = +143%
Garrett Motion = +141%
Softronic = +112%
JM = +104%
Barrett Business Services = +102%
Deluxe Corp = +98%
Heidrick & Struggles International = +93%
Etteplan = +92%
Dovre Group = +83%
Neste = +80%
Novotek = +80%
Graftech International = +69%
Scanfil = +57%
Valmet = +54%
Xerox = +48%

Min amatörmässiga tolkning av hur det kunde bli så bra är att i paniken som rådde förra året (som en följd av Corona) så nedvärderades alla bolag. Även de bolag som fortfarande egentligen mådde rätt bra. När väl världen fortsatte utvecklas på ett relativt “normalt” (vissa branschen undantagna) sätt steg värderingarna snabbt tillbaka till normala igen. Särskilt då för de bolag som egentligen inte påverkades alltför mycket av pandemin. Men som sagt, det är mina amatörmässiga gissningar. Jag har ju valt att investera enligt en formel just för att jag är en amatör :-).

Nu åter till magiska formeln och en genomgång portfölj för portfölj med start i den starkaste.

Sverige: Semcon (+142,65), Novotek (+79,50%), OMXS30 (+33,65%)

Klart bäst den här månaden var alltså Semcon med fina 142,65% uppgång på 12 månader. Bolaget har faktiskt gjort så bra resultat att de beslutade om en bonusutdelning (på hela 3 kronor per aktie). Den delas dock ut först 9 juli så det är inget jag tar de av då magiska formelns matematik ger vid handen att jag ska lyfta in Africa Oil istället.

Kurva från Avanza som visar utvecklingen i Semcon senaste 2 åren
Intåget i Semcon juni 2020 gav en riktigt bra utdelning med en ökning från 48,30 kr till 117,2 kr vid försäljningen 2021.

Månadens andra svenska bolag, Novotek, har jag ägt ända sedan första året med denna blogg. Det har varit en riktigt bra aktie att äga och bolagsvärdet har sedan 2014 gått från 146 miljoner till 546 miljoner i skrivande stund. Precis som Semcon gick Novotek så bra att bolaget beslutade om en extra utdelning. På Börsdatas lista över svenska bolag rankade enligt magiska formeln ligger Novotek fortsatt högt:

Novotek på börsdatas lista över bästa aktierna just nu enligt magiska formeln!
Novotek på börsdatas lista över bästa aktierna just nu enligt magiska formeln!

Och jag ger därför bolaget förtroende i ytterligare (minst) 1 år!

Finland: Valmet (+54,15), Etteplan (+91,56%), OMXH25 (+30,12%)

Även de två finska bolaget har gått starkt sedan förra sommaren. Både Valmet och Etteplan slår med råge sitt jämförelseindex OMXH25 med 54% respektive 92% uppgångar. Det förstnämnda bolaget behåller jag ett år till men Etteplan ersätter jag med Digia. Sist jag ägde Digia var 2016 till 2017 och då slutade det det med -10%. När jag då sålde aktierna stod kursen i €2,61. När jag nu köper in mig igen gör jag det till kursen €7,70.

Bilden visar kursutvecklingen i finska bolaget Digia 2015 till 2021.
Matematiken i magiska formeln gjorde verkligen inte rätt för sig när den valde ut tillfället att köpa och sälja Digia senast bolaget kvalificerade sig för min portfölj. Jag hoppas det går bättre den här gången!

USA: Deluxe (+98,34), Xerox (+47,74%), DJ USA (+36,59%)

Den amerikanska portföljen ville inte vara sämre så både Deluxe och Xerox slår också jämförelseindex rejält. Deluxe är, precis som Novotek, ett bolag jag nu ägt i över 5 år. Här har dock resan inte alls varit lika angenäm. När jag klev in år 2014 värderades de till $2,8 miljarder. När jag nu säljer av dem ligger värderingen på $1,96 miljarder och då är det ändå efter en uppgång på 98%! Med stöd i den magiska matematiken ger jag dock bolaget ännu ett år på sig att hämta igen förlorad mark.

Xerox ger jag dock bara ett år 1 portföljen och här köper jag istället in Ironwood Pharmaceuticals. Det är en ny bekantskap men mitt tredje “pharmaceuticals-bolag” i den amerikanska marknaden. Concert Pharmaceuticals sålde jag 2018 till urusla -55% (11e sämsta aktien sedan portföljstart) och Supernus Pharmaceuticals äger jag fortfarande. Nu håller jag tummarna för att Ironwood inte är ett nytt Concert-case.

Månadens försäljningar:

ListaAktieKurs (köp)Kurs (sälj)Resultat %
SE, Small capNovotek30,00 kr
51,60 kr
79,50%
SE, Mid capSemcon48,30 kr
117,20 kr
142,65%
NYSE
Deluxe Corp$23,93
$46,00
98,34%
NASDAQ
Xerox Holdings Corp$16,73
$24,08
47,74%
FI, Large cap
Valmet Oyj€ 23,50
€ 35,64
54,15%
FI, Mid cap
Etteplan Oyj€ 8,76
€ 16,56
91,56%

Månadens köp:

ListaAktieKurs (köp)
SE, Small capNovotek
51,60 kr
SE, Mid capAfrica Oil
8,51 kr
NYSE
Deluxe Corp
$46,00
NASDAQ
Ironwood Pharmaceuticals Inc
$12,00
FI, Large capValmet Oyj
€ 35,64
FI, Small capDigia Oyj
€ 7,70

4 svar på ”Magiska Formeln. Juni 2021.

 1. Hallå!
  Är intresserad av att börja använda formeln och undrar varför du har valt att plocka bolag från large cap, mid och small men ej från NGM, first north och spotlight?
  Sedan tänkte jag kolla hur du hade gjort med återinvesteringar av utdelningar om man som jag bara hade tänkt att omfördela portföljen en gång per år.
  En annan sak jag undrar hur dina tankar går kring är huruvida magiska formeln USA är värd att satsa på med tanke på courtage och valutaväxling?

  MVH

  Filip

  1. Hej Filip,

   kul att du hittat till min blogg!

   Angående listorna så har jag tyvärr inget bra svar. Jag valde nog Large/Mid/Small enbart för att jag tänkte att det skulle vara mindre svängningar där. Har ju gjort en liten analys här: https://magiskaformeln.se/ska-small-cap-stanna/ som antyder att det nog vore rätt att lyfta in fler mindre bolag. Så allt annat lika skulle jag nu välja ett bredare antal listor om jag skulle börja om.

   Jag gör inget särskilt med utdelningar (d.v.s. man kan väl säga att jag bara tar ut dem till mina andra besparingar). Istället så balanserar jag ju om varje aktie en gång per år enligt det årets investeringsbelopp.

   Angående courtage och valutaväxling så har du rätt i att det är ett stort problem om man använder Avanza eller Nordnet. Jag kör ju dock Nordea med ISK och valutafickor. Läs gärna mer om vad det innebär här: https://magiskaformeln.se/nordea-magiska-formeln/

   Mvh,
   Josef

 2. Jag har precis läst klart Joel Greenblatts bok, googlade på magic formula och hittade din blogg. Fantastiskt att du redan har följt magic formula i fem år! Inte lika fantastiskt att (och konstaterar lite besviket) att det enligt dina grafer inte överpresterar index så mycket ändå trots allt. Är något för bra för att vara sant är det ofta det, är en fras som passar in här, eller vad säger du? Hur länge tänker du hålla på?
  Tack för en bra blogg!

  Mvh

  Thomas

 3. Hej Thomas,

  vad kul att du hittat till min blogg och spännande att du ändå gillade Greenblatts bok nog mycket för att börja söka runt kring vad som fanns.

  Du har ju rätt i att mina resultat än så länge inte visar på något kraftigt övertag jämfört med t.ex. en indexfond som Avanza Zero. Jag tror och hoppas dock att den utvecklingen kommer ändras till något bättre framåt. Jag har ju ännu inte sammanfattat 2021 men av allt att döma har mina portföljer slagit sina jämförelseindex med hästlängder i princip varje månad.

  Kan jag ta mig tid närmsta veckan ska jag försöka sammanfatta året och här på bloggen. Har du ännu inte skrivit upp dig för mitt nyhetsbrev så gör gärna det så ska jag skicka ut en påminnelse den vägen när det är gjort!

  God fortsättning och gott nytt år!
  Josef

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.