Etteplan och Incap

Etteplan Oyj (som jag haft i portföljen sedan juli 2015) ska genomföra en nyemission och har därför delat ut teckningsrätter till befintliga ägare. Tror inte Joel behandlade hur man ska förhålla sig till sådant enligt den Magiska Formeln men jag har valt att sälja av mina teckningsrätter och bokföra dem som utdelning för Etteplan. Efter avdrag för courtaget innebar det ett tillskott på €49,06. Datum för transaktionen (försäljningen) blev 2015-05-16.

Incap Oyj har gjort en omvänd split med resultatet att jag fick 8 stycken “fraktioner”/”aktier” över. Även dessa har jag valt att sälja av, i en courtagelös affär, vilket inbringade €6,16 och även detta bokförs som utdelning för enkelhetens skull. Datum för transaktionen (försäljningen) blev 2016-04-28.

2 reaktioner till “Etteplan och Incap”

 1. Hej, jag funderar på att investera enligt magic formula på ett sätt som liknar det du kör på, men jag har några frågor.

  Om vi tar dina svenska aktier som exempel så har jag uppfattat det som att du månad 1 köpte för 10 000 kr, 5000 i varje aktie och sen efter ett år så kollar du listan igen. Och du undrar jag hur du gör om:

  1. Båda aktierna är kvar på listan. Jämnar du ut det då genom att sälja/köpa så att båda aktieinnehaven uppgår till 10 000 kr per bolag?

  2. Båda aktierna har gått jättebra och innehaven säljs för 24 000, köper du då nya aktier för 20 000, och vad gör du med överskottet? Investeras inte det?

  3. Hur gör du med utdelningar, återinvesterar du dem direkt i bolaget som gav utdelningen eller låter du dom bara ligga kvar på kontot?

  Ursäkta om jag är dålig på att förklara vad jag menar, förhoppningsvis förstår du vad jag är ute efter.

 2. Hej Niklas,

  kul att du hittat hit och är intresserad av magiska formeln. Jag tror det kommer betala sig om du provar! För att svara på dina frågor:

  1. Efter 1 år säljer jag ALLTID aktierna. Oberoende av om den har gått upp, ner eller finns kvar på listan eller inte. Därefter kollar jag vilka aktier som ligger på listan och köper nya. De nya aktierna jag köper in köper jag alltid in för 5000*antal år jag håll på (så 5000 styck år 1, 10000 år 2, 15000 år tre osv.). För att spara pengar i form av lägre courtage brukar jag dock först kolla om aktierna ligger kvar på listan innan jag säljer dem och är så fallet gör jag bara försäljningen “virtuellt”. T.ex. om jag köpte en aktie för 5000 år 1 och den sedan är värd 10000 och jag ser att den ligger med på listan även efter ett år så bokför jag en försäljning för 10000 och ett köp för 10000 men jag gör aldrig själva transaktionen eftersom den ju bara resulterar i en kostnad utan något värde. Hänger du med?

  2. Ev. överskott tillfallet min plånbok. Jag har ingen särskild budget eller kassa eller liknande för detta utan jag säljer aktierna efter 1 år och sedan köper jag nya (som beskrivet ovan). Hur mycket pengar jag får ut när jag säljer är irrelevant för hur mycket jag ska investera nästa gång…Betalar alltid 5000*antal år jag hållt på när jag köper nya aktier.

  3. Precis som jag skriver i punkt 2 så tillfaller även utdelningar min plånbok. Jag bokför dem förstås av statistiska skäl men jag köper aldrig nya aktier förutom just vid “årsskiftet” (när jag haft tidigare aktier 1 år).

  Dina frågor var tydliga så jag hoppas du fått svar på dina svar ovan annars får du säga till så kan vi ta några exempel!

  Mvh,
  Josef

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.